Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Ocak 2012

KAR ÇÖREĞİ:)))

Çay Kahve Bahane Etkinliğimize gönderdiğiniz tarif için çok teşekkür eder ve sevgilerimi sunarım. Arkadaşımın bibirinden güzel tariflerini görmek isterseniz http://lezzetyagmuru.blogspot.com tıklayabilirisiniz

KAR ÇÖREĞİ:)))


Kırmızı gülTüm izleyenlerim,ziyaretçilerim gönül dolusu sevgilerimle merhabalar:)
Bizim buralar da karlar eridi.RABBİME şükürler olsun,büyük küçük herkes kar keyfini yaşadı.Büyüklerimizin deyimiyle ortalığın mikrobu kırıldı.Bana da güzel bir anısıyla tarifimi yazmak kaldı:)
Bazılarına göre puf böreği,büyüklerimize göre çiğ börek.Küçük oğluma göre kar çöreği:))) (küçük derken artık askerliğini yapmış delikanlı)
Kar çöreği o da ne diyeceksiniz?
Küçük oğlum orta okula gidiyordu.Eşim işte,büyük oğlum ve kızım ünüversite de gurbetteler.O gün sabahtan atıştıran kar birden yoğunlaşıp her yer bembeyaz olunca o an aklıma gelen fikri uygulamayla temizlik olayına giriştim.Biz hanımlar coşmayalım:) O gün oturma odamızda ki çekyatı dışarıyı seyredebilmek için camın önüne çekerek temizlik ve şekil değiştirme işlerimi bitirince.Mutfağın yolunu tutarak puf böreği yapmaya niyetlendim.Hamuru yoğurdum,iç harcını hazırlayarak puf veya çiğ börekleri kızarttım.Ihlamuru kaynattım.Tepsiyi hazırlayıp öğlen oğlumun okuldan gelmesini bekledim.Oğlum kar sevinciyle eve geldi.Üzerini değiştirip temizlenince hadi gel bakalım ne var burda diyerek odaya gittik.Aman nasıl sevindiii  nasıl:) Bir yandan yağan kar'ı seyrederek,yedik sohbet ettik.Ağbisi ablasıyla telefonlaştık.Akşam işten gelen babasına anlattı.O gün oğlumda öyle bir yer etmiş ki ne zaman kar yağsa hadi annecim odayı değiştirelim o kar çöreklerinden yap der,oldu:)) Oturma odamızın da yaz ve kış için şekli dekarasyonu değişir oldu.Ve puf böreği bizim için artık kar çöreği olarak kaldı:)
Geçtiğimiz hafta yoğun kar yağınca oğluma o günlerin anısına sürpriz yapmak için.Sabah erkenden kalktım.Ve bizim <Kar çöreklerimizi> hazırladım.Tarçınlı,karanfilli ıhamuru kaynatıp kahvaltıyı hazırladım.Evimizin büyük ve küçük beyini uyandırdım.Oğlumun tepkisini merak ediyordum.Masayı görünce boynuma sarılıp anne akşam vallaha aklıma o gün gelmişti demez mi:) Bazen anıları tazelemek sevdiklerimizi mutlu etmeye ediyor:)
Ayrıca bu tarifimi Emine arkadaşımızın etkinliğine yolluyor,bol paylaşımlar diliyorum.
Mevzu açılmışken aslında genç annelere babalara minik bir önerim var. Çocuklarınız okuldan gelince dünya kadar işiniz de olsa bırakın.Onlarla sohbet vakitleri yapın.Çalışanlar da akşam yapabilirsiniz.Önce o gün siz neler yaptınız anlatın,sen neler yaptın senin günün nasıl geçti diyerek anlatmasını sağlayın.Sizden aldığı enerjiyle,çocuk masumiyetiyle öğretmeni ve arkadaşlarıyla neler olduğunu öyle güzel anlatıyor ki.Siz de çocuğunuz ve çevresi hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.Bu alışkanlık sayesin de çocuğunuzla anneliğinizin dışında arkadaş da oluyorsunuz.Bu alışkanlık sayesinde büyüyünce bile kaç yaşına gelirse gelsin,sizinle her şeyini paylaşıyor,anlatıyor.(Tecrübeyle sabitlenmiştir) Çocuklarımız gurbete de gitseler teknoloji arayıcılığıyla da sohbet edebiliriz.Şimdi tel - e-mail - netten görüntülü görüşmeler sayesinde gurbetler yakın oluyor.
Sizlerle bişey daha paylaşayım;Çocuklarımız küçükken,okul dönemlerindeyken.Bazen 15 günde bir bazen ayda 1 gün aile toplantısı yapardık.Adına açık oturum derdik:)
Toplantının konusu,herkes birbirine beğendiği beğenmediği taraflarını söylleyecek.Başkanımız yani eşim kendinden başlayarak sırayla sorardı.Benim hoşunuza giden,gitmeyen tarafımı söyleyin diye.Sırayla hepimiz de birbirimizle ilgili olumlu olumsuz düşüncelerimizi anlatırdık.Kimi gülerdik,kimi vay bee ben neymişim derdik.Aylık doğrular yanlışlar blançosu çıkardı.Aslında burada ki amaç,ailece güzel bir paylaşım yaşamak,hem çocuklarımızın bir yanlışı varsa onu yumuşatarak dile getirmek.Hem de farkına varmadığımız kendi yanlışlarımızı düzeltmek.Karar sizin ama bence bunu yapın ve sonucu görün:)
Bu kadar sohbetten sonra sıra geldi. KAR ÇÖREKLERİMİZE:)
MALZEMELER:
330 gr.3 Su bardağı un
1 Su bardağından 1 - 2 parmak eksik su.
1 yemek kaşığı sirke
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı tuz
Kızartmak için sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Çukur bir kabın içine su dışında ki tüm malzemeleri alarak,azar azar suyu ilave ederek hamuru yoğurdum.
Hamur dinlenirken,iç harcını hazırladım.
İç harcın yarısını kıymalı,yarısını peynirli yaptım.
Peynirlisi için peynir 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz ve pulbiberi karıştırdım.
Kıymalısı için de 1 soğanı rendeleyip,kıyma,tuz,karabiber ile yoğurdum.
Hamuru cevizden birazcık büyük bezelere kestim.Hamur bezesini açacağım yere parmağımla yağ sürerek merdaneyle nestcafe fincan tabağı büyüklüğünde açtım. (yağla açınca kızartma yağı da bozulmuyor.Un serperek hamuru açarsam kızarırken un kırıntıları dökülüp yanıyor,yağ çabuk kirlenip bozuluyor) Hamurun yarısına iç harç sürerek,diğer parçayı üzerine kapatıp kenarlarına parmağımla bastırdım.Tüm hamurları bu şekilde hazırlayarak.Tavada kızan yağda kızartarak havlu peçete üzerine çıkardım.(Fazla yağını emmesi için) Mümkün olduğunca kızartma yapmamaya dikkat etsek te nostalji hatırına oldu:))
Peynirli,patatesli,kıymalı.Arzu ettiğiniz şekilde iç harçla yapabilirsiniz.
PEYNİRLİ HARÇ;Peyniri ince kıyılmış maydanoz ve arzuya bağlı pulbiber ile lezzetlendirerek karıştırın.
PATATESLİ HARÇ; Haşlanmış patatesi rendeleyip,tavada küçük küçük doğrayarak kavurduğunuz soğanları karıştırıp tuz ve karabiber ile lezzetlendirip karıştırın.
KIYMALI HARÇ; Kıymayı rendelenmiş soğan,tuz ve karabiber ile lezzetlendirerek yoğurun.
Bu böreğe bence kıymalı harç çiğ olarak kullanıldığı için, ÇİĞ BÖREK deniliyor.Diğer haçlarla yapılana da PUF BÖREK deniliyor.Ama kaç yaşına gelirse gelsin,oğlum için hepsinin adı KAR ÇÖREĞİ:))) 
      Sevgilerimle...

1 yorum:

  1. Sayfamda etkinliğiniz nescafeli ıslak kek tarifiniz var. Alırmısınız. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Blog Archive♥

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tarif Dunyam Template by Ipietoon Cute Blog Design