Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Mart 2013

Karnabahar Kızartması


Bizim vazgeçemediğimiz bir lezzet çok severek tüketiyoruz ben tarifin altında karnabahar hakkında faydalı bilgiler de yayınlıyorum okumadan geçmeyiniz..
Malzemeler
1 adet küçük boy karnabahar
4 yumurta
3 yemek kaşığı galete unu (ev yapımı)
pul biber, nane
sarmısaklı yoğurt

Yapılışı
* Haşladığımız karnabaharı süzüyoruz.soğurken derin bir kaba yumurta ve galete ununu alıyoruz çok iyi  çırpıyoruz. Karnabahar çiçeklerini önce yumurtalı içe sonra tavada kızartıyoruz.
* Sarmısaklı yoğurtu sadece sap kısımlarına döküyoruz pul biber ve nane serptikten sonra servis yapıyoruz..
* Afiyet Şifa olsun..

Karnabahar Hakkında Merak Edilenler
Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek olduğu için, bol bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.

Karnabaharın yenilen kısmı; başını (kellesini) oluşturan çiçeklik ve çiçekleridir. En makbul karnabaharlar başı sıkı olanlardır. Güzlük karnabaharın başı orta irilikte, sıkı ve beyaz çiçekli; kışlık karnabaharın başı iri, sıkı ve beyaz çiçekli ve mart karnabaharının başı ise küçük, sıkı ve beyaz çiçekli olur. Gevşek başlı ve sarımsı çiçekli karnabaharlar makbul sayılmaz. Ancak, son zamanlarda Batı ülkelerinde pembe, mor ve sarı çiçekli karnabahar çeşitleri de yetiştirilmiştir. Karnabahar; çorbası, kızartması, sade ve zeytinyağlı musakkası ile salataları yapılarak tüketilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 21 mgr. kalsiyum; 0.7 mgr. demir: 295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;

* Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.

* Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu da azaltır.

* Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.

* Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.

Dikkat: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir. Ancak, tüm Turpgiller'deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir.

4 yorum:

  1. Eminecim iyi geceler.
    Rabbim huzurlu uykular nasip etsin.
    Yiyenlere sifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Rabb'im sizede huzurlu uykular versin ne kadar güzel bir dua bu Allah Razı olsun..

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım,sunumun çok güzel.Bakıyorum naneyi sende ben gibi yemeklerden eksik etmiyorsun. Sevgiler,Allah'a emanet ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nane ve pul bibersiz yemeğim yok diyebilirim çok lezzetli oluyor..
      Teşekkür ederim... Sen ve sevdiklerinde Allah'a emanet olun..

      Sil

Blog Archive♥

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Tarif Dunyam Template by Ipietoon Cute Blog Design